При незаконно спиране на тока енергото ще плаща и за стрес

Най-доброто от печата

02-02-2013, 08:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ВКС постанови, че за всяко неизпълнение на договор ще могат да се търсят и неимуществени вреди

При незаконно спиране на ток потребителите вече могат да търсят не само имуществени, но и неимуществени вреди - т.е. да претендират за обезщетение за изживения стрес, неудобства и уплах. Това става ясно от тълкувателно решение на Общото събрание на Гражданска и Търговска колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Поводът за съдебния акт стана противоречивата практика на съдилищата по договори за електроснабдяване. Години наред има множество дела срещу енергоснабдителни дружества, които са си позволили да прекъснат тока в нарушение на общи условия и индивидуални договори с клиенти. В тези спорове едни съдилища приемат тезата, че могат да се търсят само имуществени вреди - претърпени загуби и пропуснати ползи. Други обаче смятат, че могат да се търсят и неимуществени, но само в случаи на т.нар. непозволено увреждане. Това означава задължително да се докаже виновно неизпълнение на договора от страна на енергото или на неговите служители. Иначе обезщетение не се присъжда.

Именно заради тази противоречивост цели две колегии на Върховния касационен съд - гражданската и търговската, бяха призовани да уеднаквят съдебната практика. Пред тях бяха изложени и примери, в които идентични случаи са се решавали различно и дори противоположно. Например Пловдивският апелативен съд е присъдил по 2000 лв. обезщетение заради претърпени неимуществени вреди от незаконосъобразни действия на служители на дружеството, изразяващи се в прекъсване на електроенергията в дома на клиенти за период от 4 месеца. Цитират се обаче други съдебни решения, включително и на състави от самия ВКС, които в такива случаи присъждат само преките, имуществените вреди от признато за незаконно спиране на ток.

"Отговорността на обществения снабдител - енергийно предприятие, когато неправомерно - в нарушение на предвидените предпоставки в общите условия към договора - е прекъснал електроснабдяването на потребителя, е договорна и на това основание може да бъде присъдено обезщетение за неимуществени вреди", постановява сега в тълкувателното си решение ВКС. В него обаче изрично се уточнява, че тези вреди задължително трябва да са "пряка и непосредствена последица от неизпълнението и са могли да бъдат предвидени при пораждане на задължението". Това означава, че може да се претендира включително за щети от стрес или например заради страх от тъмно или студено, за тревоги и за какво ли още не. Такива претенции могат да имат не само съответните титуляри по партидата, а и членовете на техните семейства или наематели. Ако пък е установена и недобросъвестност на длъжника, то тогава обезщетението е за всички преки и непосредствени неимуществени вреди, постановяват върховните съдии.

Тълкувателното решение на ВКС се разпростира не само върху договорите за ток, но и за всички останали договори. Това означава, че при всяко виновно неизпълнение на договор вече ще могат да се търсят и неимуществени вреди.

От участвалите в приемането на тълкувателното решение 59 върховни съдии само 5 не са били съгласни. Според тях потребителите трябва да имат правото да избират по какъв ред да съдят недобросъвестния доставчик. Не може едновременно да се търси и договорна отговорност, и отговорност за непозволено увреждане, за виновно неизпълнение, за да се покрият едни и същи вреди. Те обаче остават в малцинство.