Втори кандидат за АЕЦ "Белене"?

Най-доброто от печата

02-02-2013, 07:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Група частни фирми ще предложат идната седмица на кабинета да купи държавния дял в проекта “Белене”

След “Куантум Груп”, чиито представители бяха доведени преди няколко месеца в парламента като кандидати да купят проекта АЕЦ “Белене”, сега се появи нов инвеститор.

Група частни фирми ще предложат идната седмица на кабинета да купи държавния дял в проекта “Белене”, съобщи пред “Труд” от Германия техният представител Ангел Деспотов, бивш изпълнителен директор на Агенцията за малки и средни предприятия по времето на кабинета “Сакскобургготски”.

Инвеститорите, чиито имена Деспотов не пожела да разкрие, предлагат да платят всички досегашни и предстоящи за плащане разходи, направени от държавата за централата. Те възнамеряват да учредят специално инвестиционно дружество за управлението на проекта, като пуснат акции на българския и чужди пазари за покриване на разходите до пускането на централата в експлоатация.

“Сметките ни показват, че проектът има възвръщаемост на вложенията, достигаща 100% за период от 20 години. Това прави 4% печалба на година и има много инвеститори, които ще предпочетат да вложат по този начин парите си”, пресметна Деспотов. Той допусна дори, че много българи ще си купят акции от АЕЦ “Белене”, тъй като депозитите на физически лица в български банки значително надвишават прогнозната цена от 10 млрд. евро, необходима за пускането на атомната централа в експлоатация.В съобщение до пресата кандидатите казват, че не искат държавни гаранции.

От икономическото министерство заявиха, че нямат информация за такъв инвеститор и поради това не могат да коментират.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев като цяло новината звучи положително. “Само че обикновено в такива случаи първо се уведомява правителството, а не медиите”, подчерта той.