Пак мистерия около АЕЦ "Белене"! Инвеститори искат да строят централата

Портфейл

01-02-2013, 20:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Бивш шеф на дирекция от кабинета "Сакскобургготски" начело на мераклиите

Ангел Деспотов, директор на агенцията за малкия бизнес при правителството "Сакскобургготски", уведоми българските медии с нарочно писмо, че е част от група инвеститори, които са готови да направят АЕЦ "Белене".

Деспотов твърди, че има бизнес в Германия и е посочил тамошен телефонен номер за контакти, пише „Сега”.  

"Предлагаме да поемем управлението на проекта с цел довеждането му до успешна реализация, като откупим държавния дял и възстановим на държавата всички досега извършени разходи", гласи писмото.

Деспотов обаче не обяснява кои са партньорите му и откъде ще намерят парите за проекта. Само посочва, че групата събрала кураж, след като на 27 януари референдумът показал "по-скоро положителната нагласа в обществото към атомната енергия".

"Нашият интерес е за строителство на нова АЕЦ на площадката в Белене като частен проект. Като аргументи в своя полза за улесняване на решението за приемане на предложението ни ще посочим експертните анализи на независими експерти, които са категорични, че за държавата е неизгодно да инвестира в този проект при досегашните допускания и условия, както и категоричното изявление на Премиера на Р България АЕЦ "Белене" да бъде построена само при наличието на частни инвеститори”, става ясно от писмото.

Според Деспотов не било проблем да се построи централата и когато тя стане готова за въвеждане в експлоатация, да се наеме фирма с опит в оперирането на ядрени мощности, която да получи лиценз за експлоатация на АЕЦ "Белене".

Новата "оферта" на мистериозните кандидати доста напомня на бизнесмените, които министър Делян Добрев необмислено заведе и представи в парламента преди няколко месеца като сериозно желаещи да построят АЕЦ "Белене" на собствени разноски, отчита „Сега”. Чужденци, представящи се като "Глобал Пауър Консорциум", обясниха, че са готови да инвестират в централата, като не искат никакви държавни гаранции и дори ще покрият направените досега разходи. Те обаче така и не внесоха сериозно.