САЩ обявиха взрива пред посолството им в Анкара за терористичен акт

Свят

01-02-2013, 16:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експлозия пред посолството на САЩ в Анкара

При инцидента има двама загинали - турският охранител и самият атентатор

САЩ потвърдиха, че посолството им в Анкара е станало мишена на терористичен бомбен атентат.

Американски официални представители работят с турските следователи за разкриването на инцидента.

"Можем да потвърдим, че беше извършен терористичен атентат на пропускателен пункт в периметъра на комплекса на посолството ни в Анкара, Турция, в 13,13 ч местно време", съобщи говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд в комюнике.

По-рано днес губернаторът на Анкара Алаатин Юксел съобщи, че един охранител е загинал, а няколко души са били ранени при самоубийствения атентат на входа на силно охраняваното американско посолство в турската столица. При взривната вълна са пострадали близки сгради в луксозния квартал Чанкая, където се намират много държавни институции и посолства.

"Има двама загинали при самоубийствения атентат - турски охранител и самият атентатор", заяви Алаатин Юксел. Той допълни, че сред ранените има и една жена.

За момента никой не е поел отговорност за атентата, но Турция преживя множество кървави атаки в последните години, за които обвинява кюрдските бунтовници и групировки, свързани с "Ал-Кайда".

Американският посланик Франсис Ричардоне потвърди смъртта на охранителя и обеща да работи с Турция в борбата с терора. "Много сме тъжни, разбира се, от загубата на един от нашите турски охранители на входа. Ще продължим да се борим заедно срещу тероризма. От днешното събитие става ясно, че и двете страни страдаме от този ужасен проблем. Решени сме да си сътрудничим още повече, докато разрешим проблема", заяви посланикът.