Връщат пушенето, ама в пленарната зала?

От икономическата и от здравната комисия се дърпат за отпадането на забраната

Шефката на здравната комисия, която е отявлена противничка на пушеното, обяви, че в рамките на този парламент темата за тютюнопушенето ще се постави отново на дебат в пленарната зала.

В коментар на днешните протести в столицата срещу забраните за пушене на закрито, Дариткова обясни, че има промени в Закона за здравето, които са предложени от независими депутати.

"Законопроектът е минал на първо четене в здравната комисия. Докладът е в Народното събрание и би следвало законопроектът да се разгледа в пленарна зала. Надявам се народните представители от ГЕРБ да подкрепят още веднъж своята позиция, изразена миналата година с приемането на забраната за пушене. Разчитам, че наистина депутатите ще бъдат отговорни и ще зачетат позицията и на премиера, и на министъра на здравеопазването, които бяха многократно и твърдо изразени", поясни тя.

На въпрос за идеята на СДС за референдум "за" и "против" тютюнопушенето на обществени места Дариткова заяви:

"Референдумите са един добър начин за отразяване на демократичните правила на обществото и мнението на всички граждани. Но когато се прави политика и тя е в името на здравето на нацията, няма как да се постигне пълен консенсус.

Тогава трябва да се налагат решения, които смятаме, че са добри за бъдещето на нацията, когато ние имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечно-съдова смъртност, на едно от първите места на заболеваемост и смъртност на онкологични заболявания, когато тази смъртност от онкологични заболявания е особено честа при лицата под 65 години, ние нямаме как като здравна комисия и като национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословен начин на живот. Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за всички тези заболявания", категорична бе тя.

На свой ред зам.-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев обяви, че няма да допуснат да бъдат притискани да разгледат в неговата комисия отмяната на пълната забрана за тютюнопушене.

"Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема. Нормално е да се даде шанс на всяка една такава промяна поне още 5 - 6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие и тогава, ако се наложи може да се направи ново преразглеждане.
На този етап, този състав на Народното събрание няма да разглежда нова такава тема в икономическа комисия", категоричен бе Червенкондев.

"Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага", отсече той.