Урду и гуджарат превзеха Албиона, пък скочиха срещу българите

Оказва се, че нашенците и съседите са далеч по-малко от арабите и китайците на Острова

Британската преса и днес продължава с яростните атаки срещу българските и румънските гастарбайтери, които от началото на 2014 г. щели да залеят британския пазар и да опустошат социалната система на Острова.

Ред издания вадят статистически данни, които към настоящия момент сочат, че румънският е първи език за 68 хиляди души в Англия и Уелс, а българският - за 38 хиляди души.

Вестниците обаче не правят прогнози за това какъв ще е напливът от догодина в Кралството от тези две страни, нещо, което и британският премиер Дейвид Камерън отказа да прогнозира.

В крайна сметка от данните, разпространени от "Дейли мейл", става ясно, че двете балкански страни отстъпват далеч зад други страни от бившия соцблок.

Така например полският език е вторият най-използван в Англия и Уелс, като той е основен за над 546 хиляди души, тоест около 1% от населението на Великобритания.

Пред нас и северните ни съседи са и литовските имигранти, които наброяват 85 хиляди. Зад нас остават латвийците със скромните 32 хиляди души.

Английската статистическа служба е установила още, че за четири милиона души в Англия и Уелс английският език не е майчин. От тази група 726 хиляди заявяват, че говорят английски слабо, а 138 хиляди - че изобщо не го говорят.

"Гардиън" посочва, че това е първият случай, когато се огласяват данни за говоримите езици сред населението на Англия и Уелс, възлизащо на 56,1 милиона души.

Вестникът съобщава, че след полския в класацията се нареждат южноазиатските езици панджабски, урду, бенгалски и гуджарат, следвани от арабски, френски, китайски и португалски.