Помощ, мама и тате ме пазарят за булка!

Общество

01-02-2013, 09:50

Снимка:

Varnautre

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Циганчета алармират, че не ги пускат на училище

Циганчета в тийнейджърска възраст се жалват на националната телефонна линия за деца, че родителите им ги продават с цел сватба.
Девойките се оплакавали, че са влюбени в дадено момче, но родителите им са ги обещали на друга фамилия.

"Едно момче се обади, за да сподели идеята си да открадне момичето, което харесва, съобщи шефът на фондация "Анимус" Мария Чомакова.

 

Експертите са категорични, че повечето проблеми на пуберите се дължат на традициите на етноса им.

"Тези деца не се обаждат, за да споделят проблеми в училище, както другите им връстници", обясни психологът от фондацията Катя Кръстанова.

 

Според циганските обичаи, момичетата били обещавани на бъдещия съпруг още от малки. Специалистите уточниха, че ромите се страхували някой да не развали сделката, като отвлече девойката. Това била причината да не ги пускат на училище.

Децата започнали да търсят помощ от психолог едва през миналата година, въпреки че горещата линия съществува повече от 3 г.

 

Броят обаждания през 2012 е достигнал 120 000, като В 89% от  случаите помощ търсили деца.

Половината тийнейджъри звънели за любовни връзки, което според Антонова показва, че няма с кого да споделят проблемите си.

279 са обажданията, пренасочени към отделите за закрила на детето. Най-често това били случаи, при които децата са в рискова среда, принуждавани са да просят или са жертва на насилие.

Повечето от обажданията за насилие над деца били от големите градове.

От Кърджали и Кюстендил обаче почти липсвали позвънявания.