Нов скандален рекорд при сделките с гори - 14 стотинки на кв. м

Областните управители са харизали 1860 декара. Най-крупните и съмнителни продажби отново са по морето

Течащата проверка на продаваните през годините горски терени извади на светло още скандални факти. Справка на земеделското министерство показва, че от 2003 до 2008 г. областните управители са успели да разпродадат след промяна на предназначението 1860 дка гори. Голяма част от сделките са сключвани за жълти стотинки, като при някои цената за кв.м е под 1 лв. Постигнат е и ценови рекорд - 14 стотинки на кв. м. В някои области до заветните договори са се добирали през годините едни и същи фирми.

Най-скандални отново са сделките, сключвани по морето, става ясно от данните за площта и цените на извадените от горския фонд имоти.

Показателни са серия от продажби, извършени от областната управа на Варна през 2005 и 2006 г. Любопитното тук е сключването на договорите на една и съща дата и смешните на фона на други области цени. Така например на 4 август 2005 г. областният управител на Варна Христо Контров (ДПС) е подписал 9 договора за продажба на крупни терени при цена на квадратния метър, колебаеща се между 2.01 и 2.58 лв. за 50 дка земя в Самотино фирма "Хоризонт-Ангелов" е платила 2.04 лв. на кв.м, "Сано България" се е сдобила с терен от 43.4 дка в с. Близнаци при цена от 2.44 лв. за кв.м, "Султояни" ЕООД е взело 19 дка терен за 2.13 лв. на кв.м. Окончателните суми по сделките се повишават заради платена такса за изключване от горския фонд, но и с нея цената на кв.м е едва 10 лв.

Част от фирмите, пазарували терени във Варна през 2005 г., са се върнали впоследствие за още. На 8 септември 2006 г. "Султояни" си е купила в добавка 10 дка в Самотино при цена 4.13 лв. "Хоризонт-Ангелов" се е сдобила с нови 50 дка през 2009 г. в Самотино, този път на цена от 6.62 лв. на кв.м. "Сано България" е задействала процедура за купуване на нови 93 дка за изграждане на зона за вилен отдих, но тази преписка още чака. "Имекс 2000", която се е сдобила със 75 дка в Самотино за 4.06 лв. на кв.м през 2006 г., е взела други 50 дка през 2009 г. за 6.66 лв. на кв.м. Както "Сега" писа, с две висящи преписки за изключване на 18 декара гори в Несебър е и архитектът Калин Тихолов, подготвил някои от най-спорните устройствени планове по морето.

Ниски цени са регистрирани и по сделки на територията на област Смолян. За близо 10 декара в Триград "Хидроенерджи" е платила през 2005 г. 0.92 лв. на кв.м. 6 декара в с. Чала са стрували през 2005 г. на "ЕТ Елсего - Елена Генчева" по 0.77 лв. на кв.м през 2005 г. Палмата на първенството по смешни цени държи област Силистра - през 2007 г. фирма "Пиринска консултантска компания" е купила 7.4 дка в с. Попина за 0.14 лв. на кв. м.

Обобщената справка на земеделското министерство показва, че за продадените 1860 дка гори държавата е получила като чист приход от продажбата, без таксите за промяна на предназначението, 10.4 млн. лв., или средно по 5 лв. на кв.м.

Скандално ниски цени вече бяха отчетени и по сделките, сключвани от 2008 г. насам от Държавната агенция по горите и земеделското министерство. Мирослав Найденов предаде купчината със списъци на прокуратурата без допълнителна проверка.

Вчера пред парламентарната комисия за борба с корупцията по висшите етажи на властта регионалният министър Лиляна Павлова също съобщи, че е предала на прокуратурата две от трите сделки на плажа "Корал" в община Царево. По думите й сделките могат да бъдат разтрогнати само чрез прокурорски протест. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче вече даде знак, че обвинението ще се справи трудно при засипването му с недопроверени случаи. Все пак той вчера уточни, че след седмица прокуратурата ще предприеме конкретни действия по скандала със застрояването на дюните в Несебър.