Хан Крум кръстил мавруда

Най-доброто от печата

01-02-2013, 05:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гордостта на Станимъка дава сила на мъжете

Мерло, каберне, шардоне, траминер. Това са най-популярните сортове винено грозде, известни в цял свят. Но в България има и уникални сортове, които растат само на точно определени места. Някои от тях са били познати от древни времена, а местните хора разказват чудни легенди.

Хан Крум, освен като враг на пияниците, ще остане в историята на виното и с едно добро дело. Той е кръстникът на гроздето мавруд. Това твърдят лозарите от Асеновград, където е раят за най-българския сорт. Според преданието, когато великият владетел разбрал, че пиянството води до унищожение на държавата, изкоренил лозите. Една жена на име Илая обаче запазила плодовете от своята лозница. Направила го с риск за живота си, тъй като всеки, у когото слугите на хана намирали грозде или вино, бил набиван на кол. Минало време и един ден Илая с изненада установила, че без да иска, е направила вино. Жесток студ, глад и мор мъчили хората през следващата зима. Но вдовицата не се бояла от студа, защото всеки ден момчето й си пийвало от чудодейния еликсир и така възмъжало. Един ден ханът, който имал много здрава брада, решил да провери силата на мъжете в държавата. Обявил, че ще възнагради този, който успее да откъсне косъм от брадата му. От всички само синът на Илая успял да го направи. Момчето разказало как е отгледано, благодарение на какво е възмъжало и откъде е придобило тази изключителна сила. Тогава ханът го попитал за името му, което било Мавруд. Крум наредил: "Щом тази лозница ти е дала такава смелост, от днес нататък от нея ще се разсаждат новите лозя на държавата. И гроздето, и виното от него ще се наричат Мавруд, за да се помни твоята храброст. Такива юнаци са нужни на българската войска. Казах".
Днес маврудът е считан за един от най-старите и ценни местни сортове. Вино от него се произвежда в селата от Родопската яка и Станимъшко (Асеновградско). Причината е, че гроздето узрява по-късно, а тук циганското лято продължава по-дълго. Това грозде обича топлото и при ниски температури през зимата лесно измръзва. Бере се през втората половина на октомври. Виното е с наситен рубинено червен цвят. Вкусът е плътен, има достатъчно танини и киселини. Ароматът е специфичен, много приятен, в който се долавя къпина и зряла черница. Идеалните вина, получени от мавруд, се развиват отлично в дъбови бъчви, като развиват мощен, комплексен аромат и плътен, хармоничен вкус. Резултатът от едно скорошно проучване сочи, че 80% от българите предпочитат червеното вино, а две трети от тях пият само мавруд.