Огнян Герджиков: Игнатов допусна груби грешки, трябваше да го махнат преди 3 месеца

Най-доброто от печата

01-02-2013, 05:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След изборите е възможна криза и да се отиде на вариант служебно правителство

- Да, защото това е нещо грозно и недостойно. Тези хора са елитът на голяма парламентарно представена партия, но те не са стигнали етапа на очовечаване. Нямам думи, толкова съм разочарован. И ще бъда още по-разочарован, ако същите тези биячи бъдат в листите на ДПС за следващия парламент. Тогава в очите ми партията ДПС ще се срине под нулата. Ако ДПС иска да излезе с достойнство от това безобразие, ще трябва тези хора да ги отлъчи от партията.

- Трябва ли да им бъдат повдигнати обвинения?

- Да, няма съмнение. Не знам какви са уврежданията на Октай. Ако има средна телесна повреда, прокуратурата е длъжна да повдигне обвинение, защото има престъпление от общ характер. Ако има лека телесна повреда, тогава Октай е този, който може да инициира повдигане на обвинения. Но тук има и друг престъпен състав - хулиганство. Това е демонстрация на грубо незачитане на обществения ред на публично място по един безпардонен начин. Всичко това е документирано и повдигането на обвинението е лесно. Не знам защо прокуратурата още не го прави, тя е длъжна. Трябваше даже едновременно с повдигането на обвинението срещу Октай да бъде повдигнато обвинение и срещу тези хора. За мен това ще е мерило доколко прокуратурата и МВР са действащи институции.

- БСП поискаха оставката на шефа на НСО, а го отнесоха двама гардове. Вас ви охраняваше НСО и знаете как работи службата.

- Този човек би направил добре, ако сам си подаде оставката, това би бил един достоен акт. Имах добро впечатление за НСО, въпреки че ми бяха много в тежест. Но виждах, че са качествени професионалисти. И съм изненадан от това, което се случи в НДК. Видя се, че гардовете не си бяха на мястото, доста сериозен пропуск в работата им. Този, който заслужава да бъде похвален, е Мустафа Карадайъ - това е истинското поведение. Браво и на Христо Бисеров и още един-двама като него, които се опитваха да спрат озверялата тълпа. Такива хора трябва да бъдат изтъквани и показвани за пример, а не онези неандерталци, които се хвърлят да ритат като обезумели този вече обезвреден човек.

- Случката измести акцента на форума на ДПС - оттеглянето на Доган.

- Да, това трябваше да бъде черешката на тортата. Това е мъдър ход на умен човек. Доган е изключително дълбок. Той ми направи впечатление като политик с много силни качества, когато започнах да ходя на заседанията на КСНС при президента. Когато Доган вземеше думата, той правеше невероятно задълбочени анализи. Този човек е изключително начетен, с голям капацитет. Може хората да не го обичат, но той е много силен политик. И може би Доган усети, че има известно пренасищане, че става прекален дразнител, събира като гръмоотвод - и трябваше да направи крачка назад, за да освободи напрежението към ДПС. Може да има и други причини, не мога да съм категоричен, защото не съм най-добрият политически анализатор.

- Какво ще се случи с ДПС?

- ДПС ще продължава да е фактор в политическия живот. Няма съмнения също, че ще продължи да бъде парламентарна партия. Но възможността след изборите да влезе във властта ми се струва илюзорна.

- Кой виждате в следващото правителство? В парламента засега влизат 4 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева.

- В следващия парламент ще има и коалиции. В момента те се пекат, ако мога така да се изразя, и ще излязат до 1-2 месеца със заявка за участие в политиката.

- Кои коалиции имат реални шансове?

- Яне Янев и Марешки например. Марешки има добри възможности, съчетано с това, което прави Янев - струва ми се ще прескочат бариерата. В център-дясно пространство вървят преговори, които ще доведат до мобилизация на сили. Може да се формира добро ядро с партията на Касим Дал, ЗНС и НДСВ. Подобна конфигурация, макар с неголям брой депутати, би била желан партньор поради центристката си позиция. Но следващото управление категорично не може да е еднопартийно. Ако не може да се състави управляваща коалиция, ще се стигне до политическа криза.

- Тук потвърждавате една версия, която се върти - че ще има коалиция от Касим Дал, СДС на Кабаиванов и НДСВ, които ще бъдат подпомогнати от ГЕРБ да влязат в парламента, за да са им патерица за новия кабинет.

- Хипотетично това е възможно. Ако НДСВ иска да гледа в перспектива, би трябвало да откаже подобна коалиция. Но вероятно НДСВ няма да иска да гледа толкова в перспектива. Колкото до подпомагане от ГЕРБ - от вас го чувам, питайте тях, аз не знам.
За мен ще бъде изненада, ако ГЕРБ има повече от 100 депутати. Досега нито едно правителство не си е повторило мандата. Теоретично е възможно това да стане сега, но на ГЕРБ няма да им стигнат гласове. С оглед на конфигурацията, която се очертава в следващия парламент, няма да се изненадам на политическа криза при невъзможност да се формира кабинет. И да се отиде на вариант служебно правителство.