Сирия и Иран заплашиха да ударят Израел

Тел Авив бомбардира изследователски център край Дамаск

Сирия и Иран заплашиха да нанесат ответен удар срещу Израел след бомбардировката на изследователски център край Дамаск, съобщи Асошиейтед прес.

Разрушеният от израелски изтребители обект в района Джамрая, северозападно от сирийската столица, служел за усъвършенстване на военните технологии на страната, обяви сирийската армия. При нападението били убити двама и ранени петима души.

Според представители на американските власти мишена на израелското нападение на сирийска територия бил конвой със зенитни ракети за радикалната ливанска антиизраелска групировка
Хизбула.

Сирийският посланик в Ливан Али Абдул Карим заяви, че режимът в Дамаск има право да нанесе ответен удар срещу Израел. Той отказа да прогнозира кога може да стане това.

Иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи осъди израелския въздушен удар и го нарече брутална агресия.

"Няма съмнение, че тази агресия е в духа на политиката на Запада и на ционистите да оставят на втори план успехите на сирийския народ и на сирийското правителство, насочени към възстановяването на стабилността и сигурността в страната", се казва в изявлението на дипломат номер едно на Дамаск.

Ливан също осъди израелския въздушен удар, президентът Мишел Слейман заяви , че Израел
се е възползвал от кризата в Сирия, за да нанесе удар по отбранителния потенциал на тази страна.