Британското бърборене минава границите, отсече Външно

Министър Младенов отдава дебата на лошото състояние на местната икономика

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че отдава емоциите на дебата във Великобритания срещу българите и румънците по-скоро на напрежението, което се предизвиква в Обединеното кралство от лошото състояние на местната икономика, на трудностите заради безработицата и въобще на вътрешнополитическия дебат.

Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

Министърът добави в отговор на въпрос, че кампанията срещу българите и румънците във Великобритания преминава границите, но изрази радост, че при нас, а и при съседите - обществото започнало да приема с голяма степен на присмех и с достойнство публикациите в британската преса.

"Подобен тип говорене не съответства нито на ценностите, нито на принципите на ЕС, особено за страна, водеща във всички международни формати за отстояването на човешките

права", коментира Младенов.

Няма опасност българските и румънските граждани да "залеят" Великобритания след 1 януари догодина, категоричен бе министърът.

Той даде пример с Ирландия, където след отварянето на местния пазар на труда за български граждани, не повече от 900 наши сънародници са потърсили разрешителни за работа.