Пак нов регламент за Евровизия, БНТ си избира певеца

БГ Музика

31-01-2013, 12:55

Снимка:

БНТ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 3 март става ясна песента, с която ще се представим в Швеция

Въпреки, че се разрази сериозна дискусия дали трябва да участваме на конкурса "Евровизия", и тази година България ще има представител в Швеция. Дали ще станем свидетели по традиция на достойно отпадане на полуфиналите предстои да разберем.

Регламентът за избор на изпълнител и песен ще се отличава от миналогодишния, когато с нетолкова разходи за sms-и победител стана Софи Маринова.

Сега БНТ ще направи вътрешна селекция за избор на изпълнител, дует или група, като сформира комисия от продуценти в дирекция "Програма БНТ1" и служители на телевизията, които са работили и притежават необходимия музикален и професионален опит за реализацията на конкурса. Решението на комисията кой е избрания изпълнител ще бъде обявено публично до 10 февруари, а той ще предложи за първоначална селекция до 5 песни, които отговарят на правилата на конкурса. Комисията ще прослуша песните и ще избере 3 от тях, гласи официалното съобщение на организаторите.

Допуснатите 3 песни ще бъдат официално обявени и представени на живо в предаването „Неделя х 3” на 17 февруари 2013г. Поредността на изпълненията ще се определи от жребий. Заснетите песни ще се ротират в рамките на две седмици в програмите на БНТ и радиа-медийни партньори на БНТ. Селектираните песни ще бъдат изпълнени още веднъж в телевизионно шоу по БНТ на 3 март 2013г., когато зрителите и специално жури ще оценяват песните.

По време на прякото предаване зрителите ще имат възможност да гласуват на съобщените предварително телефони с изпращане на SMS - по един за всяка песен от номер. Петчленният състав на журито ще е идентичен на състава на журито за гласуване по време на полуфиналите и финала на международната фаза на конкурса, и се определя от Генералния директор на БНТ, съобразно международните изискванията в регламента. На първо място ще се класира песента получила най-много точки от общото гласуване като вотът на зрителите и журито ще има еднаква тежест.

Двата полуфинала и големият финал на “Песенния конкурс Евровизия 2013″ ще се проведат на 14, 16 и 18 май 2013 г. в гр. Малмьо, Швеция. България ще се състезава във втория полуфинал на 16 май в Малмьо.