Спокойствие за онкоболните, доставиха "5 Флуороурацил"

Политика

31-01-2013, 11:16

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Агонията на онкоболните – борба с рака или с държавата?

Здравната министърка обяви, че вече има внос на 24 хил. ампули

Здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че има решение на проблема с доставката на лекарството за онкоболни "5 Флуороурацил".

Снощи в страната са пристигнали над 24 хиляди ампули, обяви тя

"Днес доставените количества ще бъдат при доставчиците на едро. През следващата седмица ще бъде доставено още едно лекарство за болните от рак", обяви тя.

По думите й проблемите с доставката се дължат на промяна на производствената технология на завода в Австрия, а не - на проблеми в здравеопазването у нас.

"Това е единственият производител. Няма алтернатива. Има болници, които сключват договори с доставчици на едро. Но това е проблем за повече от 16 европейски държави. Коментиран е в Европейската комисия. Благодаря на фирмата, която ги доставя", заяви Десислава Атанасова.

За проблема с доставките на "5 Флуороурацил" сигнализира вчера Евгения Адърска, която е председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

"Хората не знаят с болестта ли е борят или с абсурда къде да си намерят лекарство, което не се продава в България", отбеляза тя и допълни, че се надява бързо да се намери разумно решение за онкоболните.