Атаките срещу Доган и Баретата са вътрешни въпроси, определи ЕК

Европейската комисия очаква българските власти бързо да изправят извършителите на покушенията пред съда

Европейската комисия оповести критичен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния, предаде БНР. Комисията продължава да вярва, че Букурещ изпълнява изискванията за присъединяване към Шенгенското пространство и ще представи следващ доклад за страната до края на годината.

 

Румъния  е изпълнила само част от препоръките на ЕК. Тя иска от Букурещ още мерки срещу корупцията, оттегляне на министри, за които има съмнения за корупция и конфликт на интереси и по-ясен регламент за имунитета на парламентаристите, за да не служи той като политически чадър.

Поставя се и въпроса с медиите, чиято свобода е под въпрос, а някои от тях, според комисията, се използват за политически натиск.

Липсата на респект към независимостта на съдебната система и нейната нестабилност са повод за тревога, отбелязва още ЕК.

 

България не е била обсъждана на на днешното заседание на Колежа на комисарите. Само говорители на ЕС определили  като вътрешни въпроси атаката срещу Ахмед Доган и вчерашната стрелба пред Съдебната палата в София. Комисията очаква българските власти бързо да изправят извършителите пред съда.

 

Доклад за нашата страна ще има през декември. Българските власти знаят добре какво се очаква от тях дотогава.