Насилието никога не е отговор!

Посланикът на САЩ у нас намира за притеснителни нападенията над Доган и Баретата

Нападенията над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган и Златомир Иванов - Баретата са притеснителни. Това заяви посланикът на САЩ в България Марси Рийс.

"Насилието никога не е отговор. Очакваме политически изявления на българското правителство. Не мисля, че тези атаки ще ни върнат към тъмното минало на България, но предизвикват сериозна тревога и трябва да се помисли, за да бъде овладян процесът и политиците да дадат гаранции, че такова нещо няма да се повтори", заяви тя.

"Говорих много за положението на медиите в България в последните дни. Смятам, че свободата на медиите е много важен фактор за здравословното функциониране на демократичните институции", заяви още Рийс.

Тя изнесе лекция на тема "Партньорството между САЩ и България - изградено на основата на споделени ценности" по покана на Атлантическия клуб.

Така посланик Рийс стана поредният чуждестранен дипломат, който открито посочва проблемите в българските медии. Преди нея посланиците на Франция, Холандия и Ирландия също изразиха тревогата си от ограничената свобода на медиите в страната ни.

Днес България падна с още десет места в класацията на неправителствената организация "Репортери без граници" за свободата на медиите и вече се намира на незавидното 80-то място.