Два протеста в един и същи час блокират центъра на Стара Загора

Защитници на "Бедечка" и собственици на имоти в парка на метри едни от други

Екозащитници и собственици на имоти около парк "Бедечка" ще протестират паралелно в Стара Загора тази вечер по едно и също време, съобщават от Община Стара Загора.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров разреши провеждането на митинг - протест на собствениците на имоти около  парк "Бедечка" на 30.01.2013г. в часовете от 18:00 часа до 20:00 часа, до шадравана в парк "Пети октомври".

Решението идва след отказа на кмета да разреши протеста пред сградата на общината, тъй като по това време ще се проведе шествие с искане за запазване на парк "Бедечка".

Издаденото разрешение от общината е шествието на еколозите да е с начална точка на маршрута - пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики" от пресечката с бул. "Св. Патриарх Евтимий".
Шествието ще премине на запад по пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики" и ще завърши пред сградата на Община Стара Загора.

На собствениците на земи в парка е предложено да променят  времето или мястото на събранието, защото съвпадат с протеста, изразяващ противоположни мнения и  възгледи, което е предпоставка за нарушаване на обществения ред, но те са отказали категорично.

Въпреки че провеждането на двете мероприятия с противоположни мнения и възгледи в един и същ ден, час и на близки по разстояние места може да доведе до сблъсък между участниците в мероприятията, кметът Живко Тодоров настоя да се осъществи мероприятието на собствениците на земи в парк Бедечка в същия час, който са избрали, но на определеното за целта място.

Предприети са всички мерки по охраната и безпроблемното осъществяване на двете мероприятия.

Както е известно преди няколко дни кметът на Стара Загора Живко Тодоров внесе в Общинския съвет предложение за запазване на парк "Бедечка". Тази стъпка е в резултат на проведените разговори между него и представители на инициативния комитет за запазването на парка.

Така местният общински съвет трябва да гласува по време на сесията на 31 януари разрешение за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план /ОУП/, като така ще се защити обществения интерес за запазване на парка при реалните му граници.

Собствениците на реституирани имоти в границите на парка обаче реагираха като ужилени и поискаха оставката на Тодоров. Те настояват да започнат да строят в имотите си, които в миналото са били доматени градини.