Гладен от студ и влага не се плаши

Общество

29-01-2013, 17:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Британците към българите: Не идвайте, вали, няма и пари!

Да просиш по улиците на Букурещ или да продаваш вестници в Бристол – дилемата на българи и румънци

Продължават медийните публикации във Великобритания, свързани с намерението на правителството в Лондон да стартира скъпа рекламна кампания, която да разубеждава румънците и българите, които искат да се преместят да живеят във Великобритания, когато в края на тази година отпаднат имиграционните ограничения.

"Твърди се, че тя ще съсредоточи върху факта, че тук е много по-студено и влажно, отколкото очакват. Гениално. Това ли е разликата? Колко бедни източноевропейци ще се разубедят от предупреждения, че Великобритания е студена и влажна?" , пише британския "Дейли мейл".

Вестникът отбелязва, че министрите в страната отчаяно се опитват да развенчаят представата, че улиците на Великобритания са "направени от злато". Но точно така
 изглеждат нещата, погледнати от София и Букурещ, пише британският вестник и допълва, че не можеш да обвиняваш тези, които гледат към Великобритания, след като минималната заплата в България е 73 пенса на час в сравнение с 6,18 британски лири на
Острова.

"Социалните помощи в Източна Европа или са малки, или изобщо няма такива. Ако живееш в рушащ се беден бетонен квартал от съветско време в София, как да не ти хареса Великобритания?

Какво бихте предпочели - да просите по улиците на Букурещ или да продавате вестник в Бристол, живеейки без да плащате наем в модерно общинско жилище и да получавате редица социални помощи за голямото си семейство, пише още в анализа си "Дейли мейл".

Вестникът смята, че всякакви "неблагоприятни прогнози за времето" най-вероятно няма да разубедят никого и посочва, че всеки ход на британското правителството допълнително да ограничи достъпа до страната ще бъде обявен за незаконен от Европейския съд.

Вестникът отчита, че не може премиерът Дейвид Камерън веднъж да рекламира предимствата на либерална Великобритания, която е "отворена за бизнес", а след това да одобрява международна рекламна кампания, целяща да отблъсне хората.

"Всеки опит да се плашат българите и румънците е обречен на провал. Приемете го, ние се отказахме от контрола над границите си преди години. Не може Великобритания да бъде "в" Европа и да очаква да не "допуска" други граждани на ЕС", пише журналистът от "Дейли мейл".

Изданието все пак предлага идеи какво може да откаже потенциалните имигранти.

"Да отпечатаме милионен тираж на български и румънски и да го пратим в тези страни, за да бъде раздаван безплатно по улиците. Като прочетат за сериозните проблеми на британската образователна система и на здравеопазването, като научат как все повече млади жени във Великобритания рушат здравето си с алкохол, как се отказват лекарства на онкоболни, колко разпространен е хазартът и кокаинът, колко висока е престъпността, дали ще поискат да дойдат в страната ни" попита все пак авторът.

Статията завършва с констатацията, че българите и румънците все пак са добре, защото имат избор - да отидат или не във Великобритания.