Мандра, бръснар... развивали наука с милионите от МОН

Учен с разкрития за далаверите на министър Сергей Игнатов, коствали поста му

Освободеният образователен министър е протежирал корупцията в научния фонд към БАН, твърди Виктор Атанасов, учен от физическия факултет на СУ, участвал във вчерашната среща с премиера Борисов и финансовия министър Дянков, след която бе уволнен Сергей Игнатов.

По думите на учения лично министърът е разписвал одобрените проекти, много от които били на фирми на хора от неговото обкръжение или свързани с Нов български университет, чийто ректор бе Сергей Игнатов, преди да заеме министерското кресло.

"Тези кръгове около него са взели около 3 млн. лева. Има фирма, занимаваща се с опаковане на музейни експонати, собственост на преподавател в НБУ, която печели 300 000 лева за изследване на общественото мнение за музеите", каза още Атанасов пред bTV.

По думите му, има и по-фрапиращи случаи. Сред спечелилите финансиране са частни фирми – за кашкавал или пък бръснарница, които по принцип нямат научна дейност, нито пък кадри и оборудване.

Друга столична фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели проект за разработка на наносателит – на стойност 480 000 лева.

"Дали сме сигнал на прокуратурата – за нарушения в нерегламентираната държавна помощ. Разбрахме и от премиера, че докладът на Инспектората към МС също е предаден на прокуратурата. Но сумите вече са преведени, на 19 декември миналата година, усвоени са. Юридически е много сложно да се върнат", заключи ученият.