Плевнелиев доволен: Референдумът е голям успех

Следващия път ще бъде по-масово и по-добре, смята президентът

Референдумът е голям успех за демокрацията в България, обяви при посещението си в Париж президентът Росен Плевнелиев.

„Предупредих всички политици - да не политизират този референдум. Това е моментът, в който ние искаме да чуем гласа на гражданите. Вярно е, че избирателната активност можеше да е по-висока, но също така е вярно, че за мен една част от избирателите не излязоха да гласуват и поради това, че този референдум беше излишно политизиран. Вярвам, че следващия път ще бъде много по-добре”, посочи Плевнелиев пред БНР.

По думите му гласуването за съдбата на АЕЦ „Белене” е голям успех за демокрацията у нас и е началото на една промяна. „Пожелавам си да има повече такива референдуми”, посочи държавният глава.

Той предупреди политиците да не подценяват българските граждани.

„От една страна имаме тези, които се притесняват от развитието на ядрената енергетика за в бъдеще; имаме тези, които са привърженици на националната програма за саниране на сградите, защото тя, когато санираме панелките, ще направи АЕЦ "Белене" ненужна; имаме други, които вярват в развитието на ядрената енергетика, но само в Козлодуй; имаме и четвърти, които искат да правим „Белене”, допълни президентът и продължи:

„Въпросът беше - политиците да не обясняват, че е вот срещу ГЕРБ, или вот за БСП, или вот за не знам си кой си. Не. Това е ясен, точен въпрос, който трябваше да бъде подготвен като добри дебати. И съответно хората са мъдри, те знаят, когато получат достатъчно информация. За съжаление, когато се политизира изключително много, се получава това, което се получи”.

Въпреки това Плевнелиев изрази мнение, че референдумът, понеже е първият в демократичната история на държавата, заслужава уважение.

„Той заслужава да бъде посочен като успех на гражданското общество. Той беше стартиран, иницииран със събирането на 550 000 гласа. Това е голям успех за българското гражданско общество. Още повече, че тази избирателна активност все пак, ако погледнем живущите в България, си е около 25%. Така че - нека да не подценяваме, че българите за пръв път имаха правото, използваха го. Следващия път ще бъде по-масово, по-добре”, завърши анализът си президентът.