Кабинетът Борисов ще има трети образователен министър

Припомнете си всички рокади в кабинета от юли 2009 г.

Новият министър на образованието, който ще заеме мястото на подалия оставка Сергей Игнатов, ще бъде третият в кабинета Борисов.

Правителството положи клетва на 27 юли 2009 година, като за това време постовете си напуснаха 12 министри, сочи справка.

Първият образователен министър бе Йорданка Фандъкова, която само месец след като пое поста министър на образованието, стана кандидат за кмет на София от ГЕРБ. На нейно място министър на образованието, младежта и науката бе назначен Сергей Игнатов. В близките дни ще стане ясен и неговият наследник.

Най-проветрив бе постът в Министерството на здравеопазването. Първият здравен министър в кабинета д-р Божидар Нанев подаде оставка на 30 март 2010 г. Поводът беше обвинение от Прокуратурата за сключени неизгодни сделки.

На негово място на 21 април 2010 г. беше назначена проф. Анна-Мария Борисова, която подаде оставка близо половин година след това – на 29 септември, след като на сайта на Здравно министерство беше публикуван проект за здравна реформа, който предвиждаше доплащане от страна на пациентите. Премиерът Борисов обяви тогава, че Анна-Мария Борисова не е съгласувала проекта за здравна реформа и заради това трябва да си замине, а предвижданото 20 % доплащане в болничната помощ отпадна.

На нейно място от септември месец бе назначен д-р Стефан Константинов.  Той пък, заедно с министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков напуснаха правителството на 16 март миналата година. Малко преди това Бойко Борисов заяви, че ще отстрани Стефан Константинов, ако не влезе в час.

Един от първите напуснали министри бе външният министър Румяна Желева, която на 19 януари 2010 г. подаде оставка, след като се провали на изпита за еврокомисар. На нейно място Министерство на външните работи пое Николай Младенов, дотогава министър на отбраната. Военен министър на негово място стана Аню Ангелов.

В средата на декември 2011 г. след скандал с досиетата на дипломатите, оставка подаде министърът без портфейл Божидар Димитров, чийто ресор са българите зад граница.

На 15 март 2012 г. пък оставка подаде министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Бойко Борисов предупреди няколко пъти министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков от началото на мандата. След едно масирано министерско посещение в Катар, начело с премиера, беше отстранен и Трайков, който се провали в срещите с катарския бизнес. За кратко имаше спор, добил публичност дали това е било ангажимент на Трайков или на външния министър Николай Младенов. В крайна сметка на мястото на Трайков бе назначен Делян Добрев.

През май 2011 г. подаде оставка министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който беше зам. кмет по транспорта в СО, докато Борисов беше столичен градоначалник.