Оставка на управителя на Фонд "Научни изследвания"

Политика

28-01-2013, 11:20

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учените излизат на трети протест срещу научния фонд

Учени протестираха в края на миналата година срещу него

Управителят на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров подаде оставка.

Това се случи след края на проверката на Инспектора на Министерски съвет по отношение на провеждането на конкурсната сесия във фонда.

Оставката е факт след днешната среща на учени с премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

По желание на Борисов, на срещата не присъства министърът на образованието Сергей Игнатов.

Припомняме, че протестиращи учени поискаха незабавното отстраняване на Рангел Гюров и Христо Петров. Това ще е ясен знак – както за служителите във Фонд "Научни изследвания", че промените там са започнали, така че да бъдат мотивирани да сътрудничат по-охотно на проверяващите, но също така – и за протестиращите, че предприетата проверка на държавен орган над МОМН няма да се сведе до формалните предишни одити, поръчани от министъра.

Това се казва в писмо на протестиращите учени, изпратено до премиера Бойко Борисов и председател на образователната комисия в НС Огнян Стоичков. Писмото е свързано с проверката във ФНИ, която трябваше да завърши до Коледа, а заключения от нея се очакваха до края на декември 2012 г., тя обаче ще се проточи до края на месец януари 2013 година. "Това е напълно неприемливо", заявиха учените, които проведоха няколко протеста през миналата година.