Британците към българите: Не идвайте, вали, няма и пари!

На Острова трескаво снимат реклами, които да разубеждават емигрантите

"Румънец или българин сте? Няма да ви хареса тук" - под това заглавие британският вестник "Гардиън" публикува статия, в която пише, че британски министри обмислят негативна кампания в Румъния и България, за да убедят потенциалните имигранти да стоят далеч от Великобритания.

"Ако обичате, не идвайте във Великобритания - тук вали, работа се намира трудно и е ниско платена", се казва в публикацията.

Замисляната кампания трябва да изтъкне неприятните страни на живота на Острова и да намали имиграцията догодина, когато ще отпаднат ограниченията за граждани на двете балкански страни да работят и живеят зад Ламанша.

Негативната рекламна кампания трябва "да коригира впечатлението, че улиците тук са постлани със злато", коментира британски министър, цитиран от изданието.

"Вярно е, че се обмислят различни варианти, но сега няма да коментираме конкретните неща, които се споменават. Това е процес, който е в ход и предстои да направим предложения, когато му дойде времето", заявява източник от "Даунинг стрийт".

Според същия източник правителството не смята, че промяната в правилата задължително ще доведе до голям наплив на хора, още повече, че румънците имат тесни връзки с Германия и Италия, а не с Великобритания.

Сред обсъжданите варианти е да се ограничи достъпът на имигранти от ЕС до държавна работа или да бъдат депортирани онези, които отидат във Великобритания и не намерят работа в срок от три месеца.

Вчера британските консерватори засилиха натиска върху премиера Дейвид Камерън да блокира имигрантите от Румъния и България след падането на временните ограничения в края на годината.

Правителството обаче отказва да публикува прогнозите си за очаквания брой на българи и румънци, които ще пристигнат.

Външният министър Уилям Хейг бе подложен на критики през уикенда, заради изказването му, че това няма да бъде "голям проблем".