Хилари остави отворена вратата си за Белия дом

Барак Обама я засипа с похвали и публично: Благодаря!

Досегашната ръководителка на дипломацията на САЩ остави отворена вратата за евентуална нейна кандидатура за президентските избори през 2016 г.

Съвместно интервю с Барак Обама на телевизия Си Би ЕС /CBS/ показа това в неделя вечерта.

"Аз все още съм държавен секретар, в политиката съм и дори нямам право да чуя тези въпроси" за следващите избори за президент на САЩ", заяви Клинтън в шоуто "60 минути".

Това става дни, преди тя да пусне юздите на външното ведомство на САЩ в полза на сенатор Джон Кери.

Но "президентът и аз, ние сме много загрижени за бъдещето на нашата страна и аз не мисля, че той или аз бихме могли да предречем какво ще се случи утре или следващата година", каза Клинтън, седнала до Обама.

В записаното в Белия дом съвместно интервю, от което Си Би Ес излъчи откъси още в петък, президентът на САЩ обсипа с похвали Клинтън, въпреки, че тя беше тази, срещу която Обама се бе изправил в борбата за номинациите на демократите за Белия дом по време на първичните избори през 2008 г.

"Аз просто исках да имам възможността да кажа публично "благодаря", защото мисля, че Хилари ще остане сред най-добрите държавни секретари, които сме имали", заяви президентът на Съединените щати. Неговият първи дипломат ще бъде на тази длъжност до вторник.

"Имахме чудесно партньорство през последните четири години, тя ще ми липсва", каза още Обама, повтаряйки, че би искал тя да остане на своя пост за втория си мандат.

Клинтън, след като води дипломацията на първата световна сила от януари 2009 г., ще напусне, за да отстъпи на сенатор Джон Кери. Неговото назначение ще бъде одобрено от Сената във вторник.

Клинтън, която сега е на 65 години, не даде твърди индикации за бъдещите си намерения, но във Вашингтон са убедени, че тя ще се кандидатира за президент през ноември 2016 г.

Опитен политик и на върха на своята популярност тя e почитана понякога и като знаменитост. Клинтън казва от месеци насам, че иска да "започне отново личния си живот" и отрича, че ще се впусне в състезанието за Белия дом.