Учените излизат на трети протест срещу научния фонд

Най-доброто от печата

28-01-2013, 05:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изследователите сезираха Европейската комисия и ВКП за неправомерно раздадени държавни помощи

Учените излизат на нов, трети поред протест срещу последната конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания" към министерството на образованието. Той е насрочен за 30 януари от 10.00 часа и този път ще бъде пред сградата на правителството. Денят и часът съвпадат с редовното заседание на кабинета. В петък изтече срокът, в който Инспекторатът на МС трябваше да представи доклад на премиера Бойко Борисов за проверката на конкурса на фонда за 2012 г. Към момента няма официална информация какви са констатациите след нея.

Както "Сега" съобщи, в края на ноември голяма част от 95-те класирани проекта се оказаха на колективи и фирми, близки до управата на фонда. Бюджетът от 14.8 млн. лв. бяха раздадени до средата на декември, въпреки сериозните съмнения за конфликт на интереси и злоупотреби при разпределението на средствата.

"Не забравяйте, че някои от вас са проверявани и ловът на вещици е в пълен ход. Не забравяйте, че това е борба за младите хора на тази държава и вашите деца... и най-вече не забравяйте, че няма да се подобри нищо, ако мълчим и приемаме", е призивът на организаторите на протеста към колегите си. Инициатори и този път са преподаватели от Физическия факултет на Софийския университет.

Междувременно учените са изпратили жалба за неправомерно предоставена държавна помощ до Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия. В българската Върховна касационна прокуратура е депозиран сигнал за "извършени противозаконни действия във фонд "Научни изследвания". Той е внесен от проф. Лъчезар Аврамов, ръководител на лабораторията по биофотоника към Института по електроника при БАН и гл. ас. Виктор Атанасов от Физическия факултет на Софийския университет. Според тях бенефециенти не могат да бъдат фирми или сдружения, регистрирани в последния момент или такива, които нямат дейност в последните години, а такива реално са голяма част от изпълнителите на класираните проекти.

-------МЪЛЧАНИЕ

Фондът удължи до 26 януари срока, в който ще се предоставят рецензиите на ръководителите на некласираните проекти. "Сега" изпрати официално запитване какъв е броят на писмените възражения от колективите, които не са класирани, но до редакционното приключване на броя отговор не дойде. От фонда обясниха, че вероятно информацията ще бъде предоставена идните дни. На 19 декември м.г. управителят на фонда Христо Петров съобщи пред депутатите от просветната комисия, че към тогавашния момент са подадени 240 възражения, а предоставените рецензии са 460.