Доказано! Витамин D бори рака на гърдата

Свят

27-01-2013, 17:33

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Cell Biology

Витамин D може да бъде използван в нова терапия срещу рак на гърдата, оповестиха американски и испански учени, цитирани от ЮПИ.

Екип под ръководството на експертката по биохимия и молекулярна биология от университета в Сейнт Луис Сусана Гонсало е идентифицирал "пътечка", която се активира при рак на гърдата с най-лоша прогноза, известен като тройно негативен рак на гърдата.

Това заболяване често засяга млади жени и е по-трудно за лечение в сравнение с който и да било друг вид рак на гърдата.

Жените, които при раждането си притежават мутации на гена BRCA1, са с увеличен риск от рак на гърдата и на яйчниците. Туморите у тези жени често са от тройно негативен тип.

Химиотерапията е най-ефикасното лечение срещу тройно негативния рак на гърдата, но е свързана със сериозен страничен ефект, заяви Гонсало.

Експерименти, извършени от нейната лаборатория в сътрудничество с лабораториите на Хавиер Матиас-Гиу и Адриана Дусо в Испания, показаха, че активирането на тази "пътечка" не само позволява на раковите клетки да растат необезпокоявано, но и обяснява намалената им чувствителност към приложената терапия.

Витамин D играе роля за обръщането на този процес в обратна посока, осигурявайки сигурна стратегия за борба срещу тройно негативния рак на гърдата, отбеляза Консало.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Cell Biology.