Непочистени пътища и липса на ток тормозят избирателите

Най-големите проблеми са в областите Смолян, Пазарджик и Бургас

Няколко сигнала за нарушения и проблеми в деня на референдума са подадени до този момент. До РИК във Видин е подадена жалба, че кметският наместник на с. Лагошевци (област Видин) Тихомир Тошев агитира избиратели да не гласуват. След като му е направена забележка, той е отвърнал с цинизми.

Сигнал за трудности в изборния ден е подаден и до РИК в Смолян. В него се изтъква, че няма електрозахранване в много населени места в общините Смолян, Мадан, Златоград, Рудозем и Доспат. "Избирателните секции в селата Върбина и Леска са без ток и без отопление", се посочва в жалбата.

Същият проблем има и в област Пазарджик. Там е подадена жалба до РИК, след като членове на СИК в село Абланица са сигнализирали, че нямат електричество и са получили отговор, че аварията ще бъде отстранена едва след обяд.

Отново в Смолян е подаден сигнал за затрудненията на гражданите заради непочистени улици и тротоари от снега пред някои от избирателните секции.

За проблем с достъпа на гражданите до избирателните секции алармират и от Бургас. Председателят на Общинския съвет на БСП-Бургас Павел Маринов информира общината за непочистени пътища.

Трудностите за хората в деня на референдума се задълбочават и заради масовата промяна на местата за гласуване в София. Заради този проблем е подадена жалба до ЦИК.

В сигнала се изтъква, че промяната води до объркване на граждани, които в последствие се отказват да гласуват. "СИК № 46 в район Триадица години наред е била в Техникума по полиграфия, а сега е променена в 126 училище на бул. България, а днес сутринта в последния момент е променена отново във Втора английска езикова гимназия. Това се отнася и до още няколко секции в кв. Гоце Делчев", се уточнява в жалбата.