Депутатите бръмчат с нови коли за 1.5 млн. лв

Политика

27-01-2013, 12:55

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Автомобилите в парка били вече остарели

Новите коли на депутатите пристигнаха в автопарка на парламента.

Те ще заменят част от остарелите служебни автомобили. Поръчката за първата доставка от 31 коли е за милион и половина лева.

Първи на новите коли се качиха председателите на парламентарни групи и председатели на комисии в Народното събрание. Автомобилите са 4 по 4 и с LED-светлини. Цената на всяка кола е над 48 000 лева. Подмяната се прави, защото сред колите има и доста стари с по 14 години трудов стаж.

"Не съм много добра по темата на автопарка, но това, което съм чувала от шофьорите, и това, което ми се е случвало, е че колите са много стари", каза Искра Михайлова, председател на Комисията по околна среда.

Много от народните представители изминават на година хиляди километри, за да отидат до избирателните си райони, а аргументът за подмяната е повече сигурност на пътя. Така ще се чувства и Даниела Петрова от ГЕРБ, чийто избирателен район е във Варна и миналата година председател на медийната комисия е изминала над 30 хиляди километра.

"Често ни се налага да пътуваме, почти всяка седмица в избирателните райони, имаше в началото на мандата колеги, които оставаха напътя, което беше доста неприятно", заяви Петрова.

Поостарелите коли на Народното събрание често влизат в сервиз за ремонт. Затова не били рентабилни за поддържане.

"Предишните коли струваха между 1000-2000 хиляди лева на година за ремонт, те струват не повече от 4 хиляди лева на пазара", обясни Огнян Стоичков, председател на Комисията по образование.

Очаква се впоследствие в автопарка на парламента да влязат още 44 автомобила от същата германска марка.