Има напрежение в армията, призна Плевнелиев

Политика

27-01-2013, 12:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът подкрепя реформата

Разбира се има напрежение в армията, но и в много други европейски държави и държави-членки на НАТО бе вдигната възрастта за пенсиониране.
Това каза президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев за обявеното от легия "Раковски" второ патриотично шествие против въвеждането на възрастта за пенсиониране на военните.

Президентът посочи, че въвеждане на възраст за пенсиониране на военните на 52 и 54 години за висшия състав не са нещо ново и не са единичен случай, напротив – почти всички в НАТО – всички държави вече са ги въвели.

"Ние сме тези, които трябва да проявят малко повече характер и разбира се малко повече дългосрочна визия. Единственото, което правим е синхронизиране на нашата армия и я правим достоен член на едно евроатлантическото семейство", заяви той.

Държавният глава отново подчерта, че застанал твърдо зад реформата в армията.

"Тя е тежка и ще отнеме доста години, но съм горд, че бе приета в парламента с пълно единодушие и подкрепа от всички парламентарно представени политически сили. Армията е в тежък процес на трансформация, решенията са не леки, много поделения ще бъдат пренасочени, много правила и важни дейности, свързани с мобилността и реформата в нашата армия ще бъдат пренаписани", каза той. Плевнелиев каза, че за него е важно, че има дългосрочен план и ясна концепция.

Росен Плевнелиев заяви, че винаги подкрепя гласа на гражданското общество и няма нищо против хората да се организират в една или друга кауза.