Българи, подновете дебата за шистовия газ!

Политика

26-01-2013, 14:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Призивът е на американския посланик у нас Марси Райс

Посланикът на САЩ у нас Марси Райс призова България да поднови дебата за шистовия газ, ако иска да е енергийно независима.

Дипломатът даде за пример собствената си страна, която "нищо чудно да стане независима" благодарение на шиста.
Относно енергийната независимост на страната ни Райс заяви, че трябва да имаме алтернативи.

"Когато говорим за енергийна независимост, говорим за диверсификация, която дава алтернативи – ако един от източниците е прекъснат, например по време на бедствия, се разчита на негова алтернатива, за да не се случват крайни извънредни ситуации", каза Райс.

"В САЩ проведохме продължителен дебат за шистовия газ, особено сред гражданите които живеят в регионите с добив. Те обсъдиха всички проблеми – така се придобива необходимата информация”, каза посланикът. Според нея трябва да има мащабна дискусия относно добива на шистов газ у нас.
По думите ѝ медийният пазар у нас изглежда доста оживен – има много вестници, телевизии, списания.
"Едно от нещата, които харесвам в България е, че тук можеш да се разхождаш, да отидеш в парка, да минеш покрай красива църква или галерия и да изпиеш едно кафе", посочи дипломатът.
По повод на нападението над Ахмед Доган, Марси Рийс каза, че това, което в САЩ може да се очаква от службите при такъв инцидент, е да се защити човекът, който е нападнат, а след това службите се намесват, за да разследват. Райс допълни, че ролята на медиите в подобен случай е да установят какви са фактите, да опишат какво се е случило, да го анализира, така че да се получи дискусия.