Дете ли, булка ли...

Общество

26-01-2013, 09:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Какви са рисковете от сватба в невръстна възраст?

Около 300 девойки под 18-годишна възраст са сключили брак у нас през 2011 г., сочат данни на националната статистика.

Броят на момчетата, които са минали под венчило почти в детска възраст, е едва 11, докато девойките, които са сключили брак на 18 или 19 години у нас са близо 1 000.
Статистиката показва, че общо у нас през 2011 г. са били сключени около 21 500 брака. Най-много бракове са сключили хора между 25-30 годишна възраст - над 14 000.
Значителен интерес към брачното съжителство е регистриран и от по-възрастните хора - около 800 брака, като 600 са били господата и около 200 дамите, които са се престрашили на тази възраст да сключат граждански брак.
Според българското законодателство минималната възраст у нас за сключване на брак е 16 години. В такива случаи разрешение за подобен брак се дава от председателя на районния
съд по местоживеене на лицето, ако важни причини налагат сключването на брак. Практиката е наложила общо взето една важнапричина - бременността. Ако и двамата младоженци са
непълнолетни и са от различни райони на страната, те могат да изберат към кой Районен съд да се обърнат, за да получат разрешение.
Процедурата в съда при непълнолетните младоженци изисква лично единият непълнолетен /или двамата/ да подадат писмена молба. Съдът изслушва молителя и неговите родители, като
мнението на родителя може да бъде изслушано лично или с нотариална заверка на подписа, но изискването е мераклията за брак да се яви лично.
Колкото до Европа, там годините за сключване на брак също са 18, а двойки от един и същ пол да могат да сключват брак в Белгия, Дания, Испания, Португалия, Холандия и Швеция.
Последни данни на СЗО отчитат засилване тенденцията на сключване на брак преди 18-годишна възраст.
Статистиката на здравната организация показва, че към 2010 г. близо 20 на сто от жените в европейския регион на СЗО между 20-24-годишна възраст са сключили официален граждански брак преди 18 годишна възраст. Най-високи показатели на подобна тенденция се наблюдават в Турция, Грузия, Таджикистан, Молдова. Тенденцията се засилва и в някои страни от Източна Европа, без те да са цитирани конкретно.
Според експертите на СЗО от последиците на ранния детски брак страдат предимно девойките. Негативните последици за тях се изразяват в това, че ранния брак ги лишава от нормално детство и юношество, като те в голяма степен са подложени на психологическо и домашно насилие, ограничаване на личната свобода, невъзможност да завършат нормално образованието си и впоследствие невъзможност да си намерят нормална работа и кариерно развитие.
Освен това младите девойки са подлагани често насилствено да встъпват в полови отношения с по-възрастен партньор, нямат опит за безопасен секс или контрацептиви, което поражда опасности от заразяване със СПИН или други предавани по полов път инфекции. Бременността в ранна възраст пък е водеща причина за смъртност сред девойките между 15-19 години,
предупреждават от Световната здравна организация. Фондът на ООН за населението на планетата си е поставил за цел рязко съкращаване на браковете в ранна детска възраст и произтичащите от тях негативни последици, се отбелязва в документа на СЗО.