Наши учени при Барозу заради скандала в науката

Най-доброто от печата

26-01-2013, 08:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нов протест е насрочен за 30 януари пред Министерския съвет.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е поканил наши учени на среща в Брюксел. Поводът е скандалът за 14,8 млн. лева за наука, който се вихри от месеци. Заедно със съветничката си Ан Глоувър Барозу иска да чуе притесненията на учените около управлението на Фонда за “Научни изследвания” (ФНИ).

Както установи разследване на “Труд”, фондът разпредели парите за спорни научни проекти и то не на учени, а на набързо създадени фирми.

В края на следващата седмица проф. Емил Хорозов, който написа първия доклад за далаверите във фонда и един от основните двигатели на протеста на учените - 31-годишният физик от Софийския университет Виктор Атанасов, ще отпътуват за Брюксел.

Въпреки обещанията за бърза проверка от страна на инспектората на Министерския съвет за делата във фонда, разследването още не е приключило.

Въпросните 14,8 млн. лева обаче вече са раздадени на фирми и приближени на образователното ведомство университети.

Учените, които неколкократно протестираха и търсиха съдействието на премиера Бойко Борисов, вече готвят нов протест. Той е насрочен за 30 януари пред Министерския съвет. Също така е заведена съдебна жалба срещу шефа на фонда Рангел Гюров, в която се оспорва назначението му. Гюров, както стана ясно, не е професор по българското законодателство. А това е изискване за заемането на този пост. На протеста учените ще настояват за оставката му, както и за тази на просветния министър Сергей Игнатов.