В избирателните списъци нямало "мъртви души"

Общество

25-01-2013, 14:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

6 949 120 са избирателите, отсякоха от ГРАО

ГРАО и НСИ обясняват къде се губят 800 000 българи

В избирателните списъци за предстоящия референдум няма "мъртви души", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя обясни, че разликата в броя на населението на възраст над 18 години, предоставена от ГРАО и НСИ, която е от 800 000 души, се дължи на различните принципи, прилагани от двете институции - регистрационен и преброителен.

"Много често се прави паралел между листата, където са упоменати всички български граждани в избирателните списъци и данните от преброяванията. Това е изключително некоректно, тъй като изработването на избирателните списъци става на база регистрираните по постоянен адрес български граждани, навършили 18 години", посочи регионалният министър и припомни, че преброяването е доброволно и НСИ не определя населението, което има право да гласува.

По данни от преброяването от 2011 г. броят на населението в страната е 7 327 224 души, от тях над 18 години са 6 145 788 души. Броят избиратели според списъците по данни на ГРАО е 6 949 120 души, като разликата между тях и данните на ГРАО е точно 787 960 души или 11%.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни още, че избирателните списъци се формират на основание всички български граждани навършили 18 г., имащи правото да гласуват. Това са всички лица, които са поименно упоменати във всички избирателни списъци, които се публикуват – тези, които имат право на глас, а според законите на страната ни това са всички българи, навършили 18 г. и не са под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Независимо дали се намират на територията на страната или където и да било по света.

"Именно затова съгласно изборното законодателство, всички тези лица трябва да бъдат упоменати в един избирателен списък", подчерта Павлова.

Това са 6 949 120 души - независимо дали постоянно те живеят в България или в чужбина. Така съгласно законите, обясни министърът, нито общински служител, нито длъжностно лице или служител на ГРАО има право да заличи, когото и да било от този списък.

НСИ от своя страна пък преброява гражданите, които се намират на територията на страната и не преброява българските граждани, които имат право на глас по Конституция, но в момента не живеят в България.

Според данните в избирателните списъци в страната има над 600 столетника, а близо 60 от тях трябва са прехвърлили 110-та годишнина. Лиляна Павлова обясни, че няма как да се провери дали всички тези хора са живи.

Затова кметовете ще трябва да проверят дали близките на починалите са изпратили коректно смъртните актове в общинските администрации и така починалите да бъдат заличени от избирателните списъци, посочи строителният министър.