Банките от еврозоната предсрочно погасяват €137 млрд.

Портфейл

25-01-2013, 14:41

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първата възможност за предсрочно погасяване е 30 януари

Европейската централна банка е получила заявки от банки в еврозоната за погасяване на тригодишните кредити, отпуснати в края на 2011 в рамките на първия кръг от програмата Long-Term Refinancing Operation (LTRO), в размер на 137,2 милиарда евро.

 

Първата възможност за предсрочно погасяване е 30 януари.

 

Анализаторите, анкетирани от "Блумбърг", очакваха, че на този ден ще бъдат погасени по-малко кредити – на стойност 84 милиарда евро, а обемът на предсрочните изплащания през първите няколко седмици ще достигне 150 милиарда евро.

 

Според ЕЦБ връщането на парите означава, че банките вече могат да се справят сами. Както се очаква, предсрочното погасяване ще повиши привлекателността на еврото за инвеститорите.

 

В бъдеще банките ще могат ежеседмично да подават заявки за връщане на кредитите си към ЕЦБ до изтичането на техните срокове през 2015 г.

 

В средата на декември 2011 ЕЦБ отпусна на 523 банки от еврозоната рекордните до този момент 489 милиарда евро за срок от три години при лихва от 1% годишно.

 

През февруари миналата година над 800 европейски банки привлякоха 529,5 милиарда евро тригодишни кредити от ЕЦБ в рамките на втория аукцион. Така общия обем на програмата LTRO надхвърли 1 трилион евро.