Митничари с ДМС-та, но те не били бонуси

На всяко тримесечие – атестация и ако е добра им дават повечко пари

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обяви, че подопечните му митничари не са получили бонуси в края на година, но в началото на този месец някои от тях са получили парични стимули за добра работа.

"Много пъти, по отношение на заплатите, се говори за получаване на бонуси – това не е точно така", каза Танов.

Има фонд "работна заплата", който се разпределя по съотношение 80:20 и 20% се оставят за края на тримесечието, за да се видят какви са резултатите. Тези 20% са един много сериозен стимул, за да може всяка една оценка за тримесечието всеки един служител да разбере как е оценен, какво е постигнал, как неговите постижения се оценяват от ръководството, от неговите колеги. Това е изключителен стимул за по-добра и по-добра работа", отбеляза той.

По думите му ако даден служител не полага усилия за повишаване на професионалната си подготовка, тази част от работната заплата, която е заделена за стимул той няма да я получи и тя ще бъде преразпределена към тези, които са давали много повече от себе си.

"Когато се говори за бонуси, аз не съм съгласен, защото това не са бонуси отнякъде дошли допълнително, а е преразпределение на фонда "работна заплата", който е един и същ в годините – не е повишаван", допълни Танов.

Митничар №1 бе категоричен, че в митниците имат изградени правила и норми, които са прозрачни, и които служат за стимулиране на служителите.

"Това се прави четири пъти в годината, в края на всяко едно тримесечие при ясно разработени критерии за оценка на резултатите. Всеки един служител може да види своята оценка, да я документира, да я защитава и ако има претенции, че тя не е обективна, да я оспори на базата на критериите", допълни ген. Танов.

Заплатите в Агенция "Митници" са по длъжности каза той и сподели, че преди четири години младите хора, които са искали да работят там, са получавали 280 - 320 лева. В момента минимумът бил 600 - 650 лева.

Танов бе категоричен, че в агенцията му няма ходатайства, няма вмешателства от какъвто и да e род.

По думите му в българската администрация може да се влиза само при ясни и точни правила, при еднакви условия за всички.

"Системата с тестове, които полагат кандидатите за митнически служители не може да бъде излъгана. Въпросите от тестовете ще бъдат сменяни. Няма да го има на хартиен носител и въпросите няма да могат да бъдат заучавани. Въпросите ще бъдат разбърквани. Тестовете няма как да бъдат манипулирани", увери Ваньо Танов.