Юруш, народе, на пилешко помпано!

Общество

25-01-2013, 11:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Масови проверки по магазините, дирят пилешко с вода

Месец магазините ще пробутват месото с вода на по-ниски цени

Масови промоции на пилешко помпано се очакват в търговските вериги.

Причината е в едномесечния гратисен период, който даде Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), за да се реализира продукцията, доставена преди влизане в сила на Наредба 32, която ограничава количеството вода в пилешкото месо.

Това заяви пред "Фокус" Венцеслава Тасева, заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"Веригите са категорични, че това е достатъчно време, в което те ще могат да се справят и хората ще имат потребителския си избор – дали да купят от това птиче месо, което ще бъде обект на промоции и ще бъде с намалени цени, или да купят от останалото, което вече се произвежда според изискванията на Наредбата", каза Тасева.
Ако след изтичането на този месец, все още има налични, нереализирани количества, в което се съмняваме, тъй като веригите ще направят промоционалните си отстъпки в цената, но ако все пак има такава храна, тя или щя бъде унищожена в екарисаж, или ще бъде дарена на Хранителната банка, каза още Тасева.
След влизането в сила на Наредбата, всички производители в България ще трябва да произвеждат птиче месо при спазване на новите изисквания, което означава, че водата, която се съдържа в птичето месо, е до 4,3 %.

Това е минималното количество вода, която е използвана, за да се охлади птичият труп, което е необходимо при технологичното производство.
БАБХ започна вече акция по магазините и взима на проби, за да установи, че всички изисквания се спазват.