Уволнен от НСО: Поисках скенери пред залата, но ми отказаха!

Ще обжалвам пред съда заповедта за уволнението ми, каза Георги Райков

- Справедливо ли е дисциплинарното ви уволнение, полк. Райков?

- Категорично не. Има законов ред и ще си търся правата. В устоновения 14-дневен срок ще обжалвам пред съда заповедта за уволнението ми.

- На какво основание? Ген. Коджейков заяви, че ръководството на НСО е длъжно да осигури всичко необходимо, за да си вършат добре работата екипите, но и че отговорни за инцидента са единствено присъствалите в залата служители на службата.

- Радвам се, че ген. Коджейков е казал това. Защото в личен разговор с него ден преди събитието аз поисках пълни мерки - оборудване на входовете със скенери, през които да минава всеки, който влиза в залата. Той отказа. За същото е настоявал и мой колега два дни по-рано. На него също му бе отказано.

За съжаление, няма правила, които да налагат въпросните искания и отговорите по тях да се документират. Има много свидетели за исканите от нас мерки. Допускам обаче, че голяма част от тях ще се притеснят официално да го потвърдят при това ръководство. Аз съм готов обаче да се подложа на детектор на лъжата. Ако всички, влизащи в залата, бяха минали през скенер, вътре нямаше как да се озове човек с оръжие.

- С какъв мотив ви бяха отказани пълни мерки за сигурност?

- Аргументът бе кратък - че няма основание за това. Няма практика началникът да обяснява пред подчинените си защо взема едно решение.

- Защо бе допуснато Октай да се качи на подиума и защо реагирахте едва след като той няколко пъти насочи пистолет в главата на Доган?

- Действително Енимехмедов имаше бадж и изглеждаше като другите делегати, трудно може да се установи какви са намеренията му, докато се качва на подиума. Ако той бе минал през скенер обаче, у него нямаше да има нито пистолет, нито нож.

Пропускателният режим се осъществяваше от фирма "Крон" и не се чувствам виновен, че не сме проверявали дали баджовете са истински или не.

- Кога разбрахте какви са намеренията му?

- Когато насочи оръжието към Доган.

- Къде бяхте вие по това време?

- Там, където ми беше мястото - във втория кръг, близо до личните охрани. Мнението ми е, че съм бил на правилното място и съм реагирал адекватно. Благодарен съм на много колеги от страната, които ми се обадиха след нападението, за да ме поздравят.
- Заради реакцията ви по задържането на Октай ли? Вие бяхте охранителят, който го затисна на пода, докато делегати го линчуваха.

- Включително и премиерът оцени реакцията ми. Прочетох изказването му в медиите: "Да благодарим на момчето със семплата прическа от НСО." Като човек, който разбира от тази материя, явно е оценил действията ми за разлика от ръководството ни.

Всичко е качено в интернет. Един от делегатите реагири първи, като бутна нападателя. Аз стигнах до него в момента, в който бе паднал. Имаше борба. НСО не разполага с белезници, което допълнително затрудняваше задържането. Едновременно с това се опитвах и да го предпазя, за да не го убият. Той все пак трябва да бъде задържан и да бъде разпитан.

- Какво правеха личните гардове на Доган през това време?

- Вниманието ми бе ангажирано, така че нямам представа другите какво точно са извършвали, нито пък мога да правя анализи. Мога единствено да коментирам личните си действия по време на конференцията и общия характер на моето искане до началника и неговия отказ по повод организацията преди мероприятието.
- От колко години сте в службата?

- Работя там от 20 г. Започнахме заедно с Тодор Коджейков. Оставаха ми 7 г. до пенсия. При сегашните обстоятелства няма да имам възможност за пенсия по закона за отбраната. Но не това е най-важно за мен. Най-много ме боли това, че съм предаден от ръководството. Честта на моя мъжки пагон бе засегната.

- Очаквате ли подкрепа?

- По-скоро имам увереност и надежда, че имаме президент, на чието подчинение е НСО, който ще преоцени ситуацията и преосмисли подвеждането си по отношение на ръководството и ще внесе корекции.