Край с изоставянето на бебета

Животът

24-01-2013, 21:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Забраната е залегнала в новия Закон за закрила на детето

Край на изоставянето на новородени бебета и малки деца до 2 години. Проектът за новия Закон за закрила на детето предвижда забраната му. Когато има риск за децата, те ще се насочват към приемно семейство, но няма да се оставят в дом, съобщава vsekiden.

Над 150 млн. лева от бюджета са инвестирани в социални услуги, обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Стоянова. Засега над 50 на сто от новите социални услуги са ориентирани към хора и деца с увреждания. Стоянова припомни, че до края на 2014 г. в страната трябва да бъдат закрити 24 дома за деца с увреждания и да заработят центрове от семеен тип.

Това е най-мащабният социален проект на държавата, който е получил подкрепа и финансиране от три европейски фонда, каза още Стоянова.

Втората по важност рискова група, за която се инвестират средства, е на жени и деца, претърпели различни форми на насилие. Според Валентина Стоянова всеки областен град трябва да разполага с кризисен център за настаняване и помощ при подобен проблем. В момента те са едва 18 за цялата страна. Досега са регистрирани над 2000 деца, пострадали от насилие. В 80 на сто от случаите това е ставало в семейна среда, посочи още Стоянова.