ДПС иска декларация на НС за "покушението" над Доган

Хората на Сокола искат депутатите да заклеймят "ритуалното, показно политическо покушение"

Парламентарната група на ДПС изпрати до всички парламентарни групи и до независимите депутати проект на Декларация на Народното събрание "по повод опита за покушение срещу лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган".

Проектът вероятно ще бъде гласуван на редовното пленарно заседание в сряда, 30 януари.

Ето пълният текст на проектодекларацията:

На 19 януари в Зала № 3 на Националния дворец на културата по време на провеждане на Осмата редовна Национална конференция на Движението за права и свободи, пред очите на 1400 делегати и гости и пред стотици хиляди български граждани, които наблюдаваха този форум по телевизионния и интернет ефир, се направи опит за ритуално, показно политическо покушение срещу дългогодишния лидер на Движението за права и свободи господин Ахмед Доган.

"Ние, народните представители от Четиридесет и първото Народно събрание

- като изразяваме нашето дълбоко възмущение от безпрецедентния цинизъм на този опит за покушение срещу лидера на една от основните политически партии от демократичния преход в Република България;

- като изразяваме същевременно нашето огромно облекчение от това, че този опит се провали;

- като констатираме с тревога безспорните и недопустими пропуски в осигуряването на охраната и сигурността на висшия форум на една парламентарно представена партия;

- като споделяме огромното безпокойство на цялото българско общество от евентуалните негативни последици, които могат да настъпят след този акт и заплахите за гражданския мир в страната;

- като осмисляме този показен акт като посегателство не само срещу един политически лидер, а срещу демокрацията като висша ценност;

- като определяме езика на омразата като основен фактор, създаващ предпоставки за възникването на подобен род деяния;

- като изразяваме дълбокото си убеждение, че ценността на всеки човешки живот стои по-високо от политическите пристрастия

ДЕКЛАРИРАМЕ

1. Категорично осъждаме опита за покушение срещу дългогодишния лидер на Движението за права и свободи и народен представител господин Ахмед Доган, извършен на 19 януари 2013 г.

2. Призоваваме всички политически сили, обществени организации, както и всички български граждани да се разграничат от този безпрецедентен акт на политическо посегателство.

3. Остро порицаваме всякакви опити за героизиране на автора на покушението или омаловажаване на смисъла и тежестта на извършеното от него престъпление.

4. Настояваме компетентните органи да поемат своята отговорност и осъществят пълно и ефективно разследване на случая и да разкрият цялата обективна истина относно причините и подбудите за извършването на този престъпен акт.

5. Апелираме към всички политически сили в страната да не допускат дори косвено поощряване на агресията срещу политическото различие.

6. Призоваваме цялото българско общество към толерантно и отговорно поведение с цел съхраняване на гражданския мир като най-голямото достижение на българската демокрация", се заявява в декларацията.