Няма как да помилвам Опиц, няма, твърда е вицето Попова

"Помилва се човек, който полага много усилия да се поправи"

Няма как да бъде постановен указ за помилването на Йордан Опиц, защото не е налице нито едно от обстоятелствата, което да даде възможност за помилване – нито корекционен процес, нито здравословно състояние.

Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от Комисията за помилването.

"Не ревизираме присъда. Няма указ за помилване, защото няма основания за помилване. Помилва се човек, който полага много усилия да се поправи – това е видимо, това е трайно, това е устойчиво", каза Попова.

Председателят на Комисията Ива Пушкарова пък посочи, че молбата на Опиц била обичайна за наскоро осъдените лица.

"Пред нас той е превел същите мотиви, които е привел пред съда", каза Пушкарова.

"Неискреността на лицето, което в дните след подаване на молбата, в която противоречиво декларира формално съжаление, прави интервю преди да влезе в затвора за това, че той не съжалява за извършеното от него и не вижда нищо лошо в него", каза още тя.

Освен това Опиц е извършил умишлено действия, които възпрепятстват обективно изплащането на гражданския иск към жертвите, което не е налице във всички останали случаи, обясни Ива Пушкарова.

На 10 септември м.г. Върховният касационен съд осъди на 5 години затвор художника Йоан Опиц. Той ще лежи в затвора за това, че през февруари 2007 година е прострелял смъртоносно Мариан Янчев, който е проникнал във входа на иконописеца с цел да краде. Освен това Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина.

В дните след присъдата хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван. Наред с тези, които го подкрепят обаче, имаше и много такива, които се обявиха "за" присъдата.