Разликата между ГЕРБ и БСП остава под 5%

Четири партии сигурни за парламента, още 2 със сериозен шанс

Малко под 5% е разликата между първите две политически сили у нас – ГЕРБ и БСП, сочи социологическо проучване на НЦИОМ.

В навечерието на референдума се запазва подреждането на най-влиятелните партии с шансове да влязат в следващия парламент, твърдят социолозите пред "Фокус". 

На този етап сигурни за парламента са ГЕРБ, БСП, ДПС и Движение "България на гражданите", като разликата между първите две политически формации в момента е 4,7% (ГЕРБ - 24,2 %, БСП - 19,5 %).

Според НЦИОМ почти сигурно в следващия парламент ще намерят място и поне още две формации – евентуален съюз между Атака и ВМРО, както и новосъздаденото обединение между ДСБ и Съюз "Единство".

Социолозите отчетоха, че на този етап е рано да се установи как последните събития от Националната конференция на ДПС са се отразили на мобилизацията на симпатизантите на Движението.

Заявката на Веселин Марешки за участие в предстоящите парламентарни избори и в политическия живот на страната му носи стартово одобрение от 14%. Сред одобряващите го преобладават хора с ниски доходи, както и жители на градовете-областни центрове. Все още е рано обаче да се установи с точност шансът на коалицията "РЗС и Марешки" да влезе в състава на следващия парламент, допълват от НЦИОМ.