2 г. зад решетките за брата на южнокорейския президент

Свят

24-01-2013, 09:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

И Сан Дик е оплетен в схеми за корупция със спестовни банки

Южнокорейски съд осъди големия брат на президента И Мьон Бак на две години затвор, след като го призна за виновен по обвинения в корупция, съобщи.АФП

Сеулският централен окръжен съд нареди 77-годишният И Сан Дик да плати глоби от 750 милиона вона (701 600 долара), същата сума, за която беше признат за виновен, че е откраднал чрез комисионни от банкери и бизнесмени.

И Сан Дик, който беше депутат за шести мандат, беше арестуван през юли м. г. по обвинения в корупция и помощ за изпаднали в затруднение банки да избегнат одити.

Дейността му беше свързана с голям корупционен скандал в началото на 2011 г., когато четири спестовни банки бяха закрити заради неадекватни ликвидни средства.

До момента 16 спестовни банки са закрити, а четирима банкери се самоубиха. И Сан Дик допринесе най-много за победата на брат си на изборите през 2007 г., но критиците твърдят, че той опитвал да оказва прекалено голямо влияние върху държавните работи.

Присъдата е поредното неудобство за президента, който вече беше принуден да се извини за няколко случая на корупция с участието на близки негови съветници.