Синодът застана зад дядо Кирил

Най-доброто от печата

24-01-2013, 06:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тримата кандидати за патриарх ясни на 15 февруари

Синодът застана твърдо зад наместник-председателя и Варненско и Великопреславски митрополит Кирил за каноничността на изборите за делегати на патриаршеския събор от Софийската епархия.

 

Деветима архиереи гласуваха, че вотът от 13 януари е каноничен и е проведен без нарушения, съобщи след вчерашното заседание на синода говорителят на събора Американският митрополит Йосиф. Против са гласували Плевенският Игнатий, Великотърновският Григорий и Пловдивският Николай, който е заявил, че има особено мнение по въпроса и ще представи писмено в Синодалната палата до три дни. Сливенският митрополит Йоаникий пък се е въздържал да даде гласа си.

 

Вчерашният вот се проведе по искане на Пловдивския Николай, който в края на миналата седмица настоя за преразглеждане на всички изборни резултати от 13 януари, припомни говорителят Йосиф. Архиереите обаче не се съгласиха да преразгледат вота във всички епархии, а отвориха папката с протоколите само на Софийска. След прецизната проверка на документите обаче те се оказаха изрядни.   

 

Тримата кандидати за патриарх, от които ще избират делегатите на патриаршеския събор, ще станат ясни на 15 или 16 февруари, съобщи още митрополит Йосиф. Те ще бъдат вписани в специален каталог седмица преди самия избор на 24 февруари, както изисква Уставът на Българската православна църква.

 

Нов духовен глава на църквата ни ще избират 142-ма делегати. Крило за поклонници в манастира „Св. св. Константин и Елена” в едноименния курорт край Варна ще бъде 

реставрирано през това лятосъобщи междувременно игуменът отец Стоян. Той уточни, че това се прави с изричното благословение на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник-председател на Светия синод. Обителта е била дълги години средище на поклонническия туризъм. Вярващи и сега идват в него заради целебната вода на аязмото. Ще бъдат обособени 16 стаи за нощуване, като манастирът сам организира и финансира строителните дейности.  По предварителни разчети разходите ще възлязат на 200-300 хил. лева. За набавянето им обителта ще открие дарителска кампания.