"Покушението" срещу Доган - забава, смях и абсурд

В Ю Туб вече се появиха комици, осмиващи т.нар. атентат

Видеото с покушението срещу Ахмед Доган за по-малко от седмица събра над 3 милиона гледания.

Ако продължава в същия дух, в един момент може да надмине рекордните 25 милиона посещения на прочутото изпълнение на Валентина Хасан, в която тя се опитва да изпее песента на Марая Кери "Without You".  

За да си обясним най-лесно този феномен, използваме термина Вайръл (от англ. Viral, т.е. вирусен). Практиката показва, че най-добрите вирусни клипчета са онези, които съдържат смешна, абсурдна или изключително любопитна ситуация.

Една от основните характеристики на този "безопасен" вирус е, че се разпространява неконтролируемо в интернет, а с помощта на социалните мрежи даден клип може да натрупа стотици хиляди гледания само за ден. Най-популярното видео в YouTube за всички времена Gangnam Style събра толкова много посещения, защото притежава подобни характеристики - то е забавно и абсурдно, а в един момент светът започна да имитира прословутия му танц. Спомнете си танца към песента "Макарена" - при това той стана вирусен дори във времена, когато нямаше социални мрежи.

Нека оставим настрана теорията и да се върнем към най-новия роден вайръл с главен герой Ахмед Доган. След като обиколи световните информационни агенции, въпросното видео попадна в обзора на комика Рей Уилям Джонсън, който прави седмичен обзор на най-популярните вирусни клипчета в нета. В последното му издание, видеото с бившия лидер на ДПС заема първо място, изпреварвайки пияна рускиня, чупеща стъкло на спирка и куче, което танцува на латино ритми.

Ето какво казва Джонсън за първенеца в неговата класация: "Не се ли дразните, когато някой иска да направи покушение срещу вас? Ще видите нещо, което не бях виждал никога досега и има 2 милиона гледания – това е провален опит за покушение в България." А Джонсън дори не е знаел, че видеото има още един "тиражен" вариант, с който прави над 3 млн.

"Такова нещо не съм виждал никога през живота си. Ето така се правят нещата в България. Вие не разбирате тяхната култура, затова не ги съдете", подигравателно заявява шоуменът.

Дали да очакваме нови, не знаем. Факт е, че след Валентина Хасан, си имаме и вируса "Доган". Ако се радвате, че България отново е известна, радвайте се. Ако ви е срам от нещо или си мислите, че тези двамата ни излагат, направете си вайръл и се опитайте да надминете по популярност споменатите герои.

И не забравяйте вазовите думи: "И ний сме дали нещо на светът!"