Самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си до 31 януари

Парите

23-01-2013, 15:57

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Самоосигуряващите се лица се смятат за осигурени само за времето, през което са внасяли дължимите осигурителни вноски

До 31 януари самоосигуряващите се лица  могат да променят вида на осигуряването си, съобщиха от дирекцията на НАП в Пловдив.

Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година с подаване на декларация по образец, който е утвърден от Изпълнителния директор на НАП. Така те ще могат да изчисляват и внасят осигурителните си вноски при по-висок процент от миналата година, като се възползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, или да плащат осигуровки при по-ниския процент за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Самоосигуряващите се лица се смятат за осигурени само за времето, през което са внасяли дължимите осигурителни вноски.

НАП Пловдив напомня още, че от началото на тази година двете от най-често подаваните осигурителни декларации - Образец 1 и Образец 6, ще се изпращат от работодателите в НАП в един и същи срок. Според промените в законодателството, в повечето случаи, това трябва да става ежемесечно до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните, попълнени в тях.

Промяната на сроковете за подаване на осигурителните декларации е във връзка с променения срок за внасяне на задължителните осигурителни вноски, който е 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължат. От 1 януари 2013 година всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една единствена банкова сметка.