Референдумът е белег на доверие, аз ще гласувам!

Допитването развива гражданското общество, смята Симеон Сакскобургготски

Референдумът е белег на доверие на обществото към самото себе си, заяви в свое обръщение бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

"На 27 януари предстои да се проведе първият в демократичната история на България референдум. Това е пряка форма на демокрация. Акт, който е един от символите на гражданското общество и подпомага неговото развитие", посочва още той в изявление, публикувано на личната му страница в интернет.

По думите на Сакскобургготски още от древни времена референдумът е ценна формула за достигане до решения по важни въпроси.

"Чета различни призиви и коментари. Някои заявяват, че няма да гласуват с аргумента, че не са специалисти по поставената тема, други отправят чисто политически призиви в една или друга посока. Дали въпросът е поставен добре, дали е удачно темата изобщо да бъде подложена на допитване, не е от толкова голямо значение. По-важен е самият принцип, че трябва да се участва и това наистина е въпрос на развито гражданско съзнание", посочи Царя.

Бившият премиер посочи, че според него референдумът е донякъде и проверка на зрелостта на обществото ни, "един публичен знак доколко самите граждани са ангажирани и заинтересовани от управлението на собствената им страна".

"На 27 януари аз ще гласувам. Надявам се това да направят мнозинството сънародници, защото така не само ще изразим мнението си по поставения въпрос, а и ще покажем поведение на отговорни европейски граждани, способни да решават в крайна сметка собственото си бъдеще", се чете в края на обръщението на Симеон Сакскобургготски.