Митрополит Николай поиска касиране на епархийските избори, Синодът решава днес

Пловдивският владика открил пропуски и канонични нарушения в преписката от Софийската епархия

Светият Синод трябва да реши днес дали ще бъде прието искането на пловдивския митрополит Николай за касиране на изборите в Софийска епархия.

Пловдивският митрополит Николай е поискал да бъдат преразгледани документите от изборите за делегати на предстоящия събор за избор на патриарх, съобщава БНР.

Това съобщи митрополит Йосиф, който е говорител на Светия синод по организацията на предстоящия на 24-и февруари Патриаршески избирателен събор.

По време на заседанието на Светия синод Николай Пловдивски е изразил мнение, че има пропуски и канонични нарушения в преписката от Софийската епархия, твърди американският и австралийски митрополит Йосиф. Беше съобщено още, че намаленият състав на Светия синод е одобрил общо 142-ма делегати за Патриаршеския избирателен събор.

Намаленият състав на Светия синод отхвърли откритото писмо на трима свещеници, както и мотивираната жалба на архиерейския наместник от Самоков отец Петър с мотива, че макар да е епархийски избирател и архиерейски наместник, той доброволно не е участвал в избора.

Йосиф добави, че това означава да се разгледа изборът на десетимата делегати от Софийската епархия - шестима клирици и четирима миряни, както и по един монах и по една монахиня от епархията или общо на 12 делегати от епархията.