Британците пред референдум за оставането си в ЕС

Свят

23-01-2013, 09:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Расте нодоволството на Острова от кризата в еврозоната

Очаква се днес премиерът Дейвид Камерън да предложи на британците да решат на референдум дали страната да остане в ЕС, ако партията му спечели следващите избори, съобщи Асошиейтед прес.

Камерън ще изнесе днес дългоочакваната си реч за бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС.

В нея той ще признае, че общественото разочарование от ЕС в страната в момента е по-голямо от всякога, и ще предложи условията за членство на Великобритания в блока да бъдат ревизирани.

Според предварителни извадки от речта той ще заяви, че макар лично да е за оставане на Великобритания в ЕС, Консервативната партия ще предоговори отношенията си със Съюза, ако спечели изборите през 2015 година, след което ще свика референдум - най-рано през 2018 година, за да могат гражданите да си кажат думата.

Перспективата от референдум и възможно излизане на Великобритания от ЕС без съмнение ще предизвика тревога сред бизнес лидерите и останалите членки на ЕС и може да доведе до
изолация на страната в Европа, отбелязва АП.

Спекулациите по въпроса вече бяха посрещнати с хор от критики и предупреждения за тежките икономически последици от подобно развитие. Дори САЩ, които обикновено не се месят в споровете между страните от ЕС, се включиха в дебатите.

В телефонен разговор с Камерън миналата седмица президентът Барак Обама заяви, че Вашингтон "цени силно Обединено кралство в силен Европейски съюз".

В няколко интервюта напоследък премиерът Дейвид Кмерън подчертаваше, че сегашният Евросъюз, в който бе създадена еврозона, не е същият, към който страната му се присъедини през 1973 година, поради което е нужно актуализиране на позициите на Великобритания в него.