Пхенян не се отказва от ядрен опит, "скочи" на ООН

Свят

23-01-2013, 08:18

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Северна Корея осъди наложените й санкции

Северна Корея осъди новите санкции на ООН срещу нея и подчерта, че не се отказва от намеренията си да извърши нов ядрен опит.

"Отхвърляме и осъждаме извънредно несправедливата резолюция на съвета за сигурност на ООН, която се опитва да наруши суверенните ни права", се казва в декларация на външното министерство на Пхенян, разпространена от официалната агенция КЦТА.

"Ще продължим със стъпките по разширяване и засилване на военните си сили за самоотбрана, включително в областта на ядреното сдържана", се казва в съобщението.

Реакцията на Пхенян дойде само часове, след като Съветът за сигурност наложи единодушно нови санкции срещу северна Корея заради забраненото изстрелване на ракета през декември и предупреждението за "сериозни действия" в случай на извършване на нов ядрен опит.

Резолюцията добави към вече съществуващия списък за замразяване на авоари в чужбина и забрана за пътувания севернокорейската космическа агенция, една банка, четири търговски компании и четири физически лица.

Пхенян продължава да твърди, че изстреляната на 12 декември м. г. ракета е имала мирна научна мисия по извеждане на сателит в космоса, припомня БГНЕС. Според ООН става дума за прикрит тест на балистична ракета, с което Северна Корея е нарушила вече наложените й санкции след ядрените опити през 2006 и 2009 г. Дипломатическото ведомство на Пхенян осъди двойните стандарти, които позволяват на други държави да извършват опити с изстрелване на спътници и обеща учените и инженерите на страната да разработват и изстрелват нови мощни ракети.

На практика така се слага край на надеждите за подновяване на шестстранните преговори за ядрената програма на Пхенян, в които участват Северна и Южна Корея, Китай, Русия, САЩ и Япония.