Признават знахар след 30 излекувани

Най-доброто от печата

23-01-2013, 05:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всеки знахар ще минава 300-часово медицинско обучение.

Лекар ще проверява на всеки 4 месеца резултатите от изследванията на пациенти, подложили се на алтернативно лечение. Става дума за въздействие с минерали, със силата на мисълта, с иглотерапия, с биоенергия, чрез подлагане на пулсова или ирисова диагностика.

Такова предложение за контрол над знахарите, което да залегне чрез промени в Закона за здравето, ще обсъдят тази седмица експерти от Министерството на здравеопазването и представители на неконвенционалната медицина. Това съобщи за "Труд" Зофия Шчербах, председател на Сдружението на природолечителите в България. 

Тя добави, че идеята е всеки лечител да има договор с хуманен доктор, на когото 3 пъти в годината да показва началните, междинните и крайните изследвания на лекуваните нетрадиционно. Знахарят ще пази цялата документация на работното си място и в края на годината ще подава данните за дейността си в Националния център за обществено здраве и анализи.

В момента българите, практикуващи неконвенционална медицина, се регистрират в Регионалните здравни инспекции. А въздействат на болни само след изричното им писмено съгласие. Към края на септември м.г. регистрираните знахари у нас са 201, но реално те са над 1000.

Според готвените поправки всеки знахар ще минава 300-часово медицинско обучение. За лечителите в заварено положение се обсъждат два варианта на доказване на способностите - преминаване на тест, на който да покажат как лекуват, или показване на резултатите от най-малко тридесет излекувани пациенти.